Az ARNI módszer

Amit érdemes ismerni

Az ARNI-ról

 

é Az ARNI programja azon, a stroke hatásaitól szenvedő, páciensek esetében előnyös és hat ösztönzőleg, akiknél a rehabilitáció során a folyamatos mozgás, az egyensúly, a fizikai erőnlét és magabiztosság helyreállítására van szükség.

https://vimeo.com/171097965/06b3395827?outro=1

Az Action For Rehabilitation From Neurological Injury (ARNI) intézet egy nemzeti jótékonysági intézmény, amely leginkább az ön-rehabilitáció és egyéni megküzdési-stratégiák alkalmazásán keresztül nyújt fontos támogatást a stroke-on átesettek számára a stroke hatásainak leküzdésében.
 Ezt a speciális, a UK Stroke Forum for Education and Training által jóváhagyott kurzust, a UK Stroke Networks (NECVN & Beds & Herts Heart & Stroke Network) közreműködésével olyan terapeuták és professzionális gyakorlati oktatók számára hozták létre, akik a stroke utáni funkcionális rehabilitáció és tréningprogram területén elméleti, valamint gyakorlati szaktudást, és tapasztalatot szeretnének szerezni.
 A tanfolyam feladatokhoz kötött technikákon alapuló gyakorlati oktatást, valamint megfelelő ellenállás tréninget tartalmaz. A kurzus teljes elméleti anyagot tartalmaz és lehetőséget biztosít a megszerzett tudás esettanulmány során való alkalmazására, amely a tanultak akkreditációjába is beleszámít.
 A tanfolyamra jelentkezők csoportban vagy egyénileg használják és általában eltérő előzetes tapasztalatokkal rendelkeznek a stroke utáni funkcionális rehabilitációról és tréningprogramról.     

Az ARNI módszer kidolgozója dr. Tom Balchin, aki 1997-ben maga is a stoke-on esett át. Tom a stroke után a bal testfelére megbénult. Saját maga gyógyítására fejlesztette ki ezt a nem mindennapi kezelést több mint 15 év alatt. A programjának köszönhetően ma már újra teljes életet él és sok ezer embernek adott lehetőséget a felépüléshez.

Az ARNI rendkívül gyakorlatias alkalmazás, amely elméleti és gyakorlati szaktudás alapján biztonságos technikákat ad a stroke-on átesett pácienseknek. A beteg speciális, személyre szabott terápiás gyógymódot kap, amelyet professzionális trénerek alakítanak, dolgoznak ki a betegek számára. Angliában 120 ARNI instruktor, gyógytornász foglalkozik a stroke-on átesett páciensekkel. Több ezer beteg kapott eddig egyéni és csoportos kezelést évente.

Az ARNI módszere naprakész. Állandó kutatások folynak a módszerrel és a kezelések leghatékonyabb eljárásaival kapcsolatban. Angliában több kutatóközpont, kórház és egyetem végez folyamatos vizsgálatokat a témában.

Magyarországon eddig  10 ARNI Workshopot tartottunk nagy sikerrel, több mint 100 stroke túlélőnek tudtunk segíteni. A módszer  kizárólagos magyarországi képviselője Pásztor Gabriella  Senior ARNI Instruktor, aki pár évvel ezelőtt Londonba költözött. Gyógytornászként a munkájában igen nagy tapasztalattal, gyakorlattal és elismeréssel bíró szakember ott találkozott ezzel a rendkívül hatásos terápiával, azóta aktívan, napi szinten használja és tanítja ezt az egyedülálló gyógymódot.

“Nagy öröm számomra, hogy Magyarországon is meg tudom mutatni és tanítani ezt a módszert. Gyógytornászként nagyon hatásos és kiváló rehabilitációnak tartom és több száz betegem már magabiztos, önálló életre képes a gyakorlatsor elsajátítása és alkalmazása után. A Senior ARNI Instruktori pozíciót (eddig csak hat ember kapta meg) hosszú évek elteltével, a több mint 25 éves szakmai tapasztalat, a folyamatos tanulás és alkalmazás mellett kaphattam meg. Hatalmas elismerés nekem, hogy a Londonban már több éve alkalmazott, és  elismert módszert a saját hazámban elsőként alkalmazhatom. Megkaptam a Nemzetközi Oktatási  jogot DR  Tom Balchintól. Az ARNI-val nagyon gyorsan nagyon sok pozitív változást tudunk elérni, ha ebben a beteg is partner. Ez egy tréning, nem egy terápia. A betegek és instruktoruk kreativitásán múlik, mit tudnak elérni Nálunk fontos, hogy megerősítsük a test minden végtagját, mintha egy versenyre készülnének. Ha erőnlétileg erősek, van kedvük edzeni, akkor önmagukat motiválják. Ezen kívül olyan mozdulatokkal színesítjük, ami a hobbija volt, amit szívesen csinál. Kapnak egy tudást, energiát, motivációt, reményt, bizalmat. Ez a bizalom az, ami miatt tényleg elhiszik, hogy képesek lehetnek bármire. Több mint 45 ezer ember érintett stroke-ban Magyarországon. Nagy szám és egyre több fiatal is van közötte.”

A módszer előnyei

Személyre szabott

Segít a végtagmozgások visszaszerzésében

elméleti és gyakorlati háttérrel rendelkezik

Segít az egyensúly és a fizikai erőnlét visszaszerzésében

Gyakorlatorientált

Magabiztosságot ad

 Az ARNI háttere

Az ARNI módszert – a funkcionális és gyakorlati tréninget – több mint 15 éve használják. Londonon kívül számos országban alkalmazzák már ezt az egyedülálló technikát. Írországban, Amerikában, Ausztráliában, Franciaországban és most Magyarországon is. Angliában 120 senior ARNI instructor, gyógytornász foglalkozik a stroke-on átesett páciensekkel, 28 máshol a világon. Több ezer beteg kapott eddig már egyéni és csoportos kezelést évente.

Az ARNI módszere naprakész. Állandó kutatások folynak a módszerrel és a kezelések leghatékonyabb eljárásaival kapcsolatban. Angliában több kutatóközpont, kórház és egyetem is végez folyamatos vizsgálatokat a témában. Az ARNI egy akadémiai kurzus.

A különböző módszereket evidencia szintekre sorolják be. Az evidencia folyamatosan változhat, hol erősödhet, hol gyengülhet. Az ARNI módszere egy olyan megközelítés, amely a már meglévő magas evidenciájú technikákat alkalmazhatóvá tette, s amellyel már dolgozni lehet. A legtöbb terapeuta nem használ evidencia alapú technikákat, csak a saját tapasztalatuk alapján kezeli a betegeket. A kezelések során azokat a gyakorlatokat végzik folyamatosan a beteggel, amelyben sikereket értek el. De így a kliens nem úgy fejlődik. Az ARNI alkalmazásánál a terapeuta irányít és aktívan bevonja a beteget a rehabilitációba. Motiválja a pácienseket, hogy tovább lépjenek.

Amikor megtörténik a stroke a lézió területén a motoros neuronok elhalnak és közvetlenül körülötte plasztikusabb lesz az a terület. Az agy megpróbálja ezt a plasztikus részt visszahozni. Hogyan érheti el? Úgy, hogy az agy minden szegmensére jeleket küld. Ez a plasztikus terület mozgásra informáló területeket keres. Ezt nevezzük terápiás időablaknak, amikor a plasztikus rész keres olyan helyeket, mozgásokat, amelyek korábban léteztek. A másodlagos, harmadlagos kéregben még ott maradnak azok az információk, amelyek előtte még léteztek. Az ARNI fő célja, hogy megértesse a betegekkel mit tudnak tenni a neuroplaszticitásukkal.

A neuroplaszticitás az egészséges agy egyik fontos tulajdonsága. Amikor például megtanulsz valami új dolgot, mondjuk görkorcsolyázni, akkor a mozgásért és az egyensúlyozásért felelős agyi régióid megváltoznak annak érdekében, hogy egyre biztosabban talpon maradj, és ez a neuroplaszticitásnak köszönhető. Az agy tehát folyamatosan változik. A kevésbé használt képességek és az azért felelős idegi kapcsolatok csökkennek, a sokat használtak ezzel szemben megerősödnek. Amikor valaki egy baleset miatt megvakul, a látásért felelős agyi területei zsugorodni kezdenek, és az abban részt vevő idegsejtek új feladatokat kapnak. Mivel a beteg eközben jobban hagyatkozik a hallásra és a tapintásra, az ezzel foglalkozó agyi régiói növekedni, képességei pedig fejlődni fognak. A neuroplaszticitásnak fontos szerepe van az agysérülések esetén is. Amikor valaki agyvérzést kap, egyes agyi területei használhatatlanná válnak, azonban idővel visszaszerezheti elvesztett képességeit azáltal, hogy más, egészséges idegsejtek átveszik a használhatatlanok szerepét.

(http://esem.hu/a-neuroplaszticitas-szerepe-a-gyogyulasban/)

A gyakorlatok serkentik az agy plasztikusságát, ami növeli az idegek javulását. Feladatspecifikus dolgokat kell csináltatni a beteggel.

 

Mi a feladata a terapeutának?

 • értékelni, kidolgozni és megtervezni a beteg speciális igényeihez igazodó gyakorlati programot
 • feladat-specifikus, feladatorientált funkcionális edzés
 • testsúlyedzés (saját testsúllyal)
 • fizikai megküzdések stratégiája
 • önbizalom-építés

Az ARNI terapeuták ezeket mind figyelembe veszik és alkalmazzák.

Az információ az agyban mindenhol jelen van. A legfontosabb feladat az, hogy a stroke után a betegeknek az agyban meg tudjunk nyomni egy olyan „gombot”, amely vissza tudja hozni azokat a funkciókat, amelyek a betegség előtt megvoltak. Mindezt sikerül megtalálni, ha a páciens kitartó és folyamatosan gyakorol. Ebben van nagy szerepe a szakképzett terapeutának, hiszen ő személyre szabottan dolgozza ki a terápiát.

A két legfontosabb szabály, amelyet a betegnek el kell fogadnia:

 • nem lesz 100%-os a javulás
 • lehet, hogy lesz egy kis fizikai korlátozottság, de visszakerülnek a mindennapi életbe. A módszer kidolgozói abban segítenek, hogy hogyan kell megküzdenie és elfogadnia a helyzetet és megértetni, hogy ezzel együtt kell élnie a betegnek

Az ARNI alapja, hogy megértessük a beteggel, milyen fontos szerepük van a gyógyulásban. Az ő akaratuk, kitartásuk, hozzáállásuk szükséges ahhoz, hogy javulás történjen. A módszer azt szeretné elérni, hogy a betegek saját maguk elérjék azokat a célokat, amelyet ők szeretnének. A hangsúly azon van, hogy ők mit szeretnének elérni? Ilyenkor jelentős a terapeuta feladata, hiszen ő irányítja a beteget és segít a kitűzött célok elérésében. Ő építi fel a rehabilitáció, a tréning alkalmazását. Egy eszközt, egy stratégiát kap a beteg, amiből tudja, mit kell ahhoz tennie, hogy jobban legyen.

Az ARNI főbb feladatai:

 • feladatspecifikus funkcionális dolgok / a hétköznapi élet aktivitása, mozgása
 • izomerősítés
 • balance technika, egyensúly fejlesztő gyakorlatok
 • felső és alsó testrészek rehabilitációja

Magyarországon képzési lehetőségek:

A kurzus teljes elméleti anyagot tartalmaz és lehetőséget biztosít a megszerzett tudás esettanulmány során való alkalmazására.

A kurzus elsősorban IV. éves gyógytornász hallgatóknak, szakképzett gyógytornászoknak, konduktoroknak, ergoterapeutáknak, orvosoknak, gyógy- és szomatopedagógusoknak, humánkineziológusoknak, gyógymasszőröknek, nővéreknek, rehabilitációs szakembereknek szól.

A hatvan órából álló tanfolyam segít a szakképzett munkatársaknak elsajátítani ezt a funkcionális tréninget. Minősítést kap a hallagató. A tanfolyam oktatója maga a direktor és senior ARNI instructor, gyógytornász.